Möbler
www.mobel.se

Bord

Ett bord har många funktionella användningsområden i hemmet. Det är en möbel som återfinns i nästan alla rum i ett hem. I köket har vi matbord, i kontorsrummet finns ett skrivbord eller ett datorbord. I vardagsrummet har många ett soffbord framför soffan för fredagsmys och kanske fjärrkontroller.

Här har vi satt ihop en köpguide för dig som ska köpa nytt bord och vill göra det online. Borden kommer från kända varumärken med duktiga designers. Välj typ av bord eller vilket märke du vill kika närmare på.

Bordstyper: Soffbord | Sängbord | Matbord | Skrivbord | Skötbord | Sidobord

Populärt inom bord

 • Runt satsbord i glas mässing, Madam Stoltz

  runt satsbord i glas mässing, madam stoltz
  Artikelnamn: G011 COFFEE TABLE, S/2 antik brass frame. Satsbord i glas mått:  D:70 x höjd 35 cm / D: 49 x höjd: 30 cm. Observera att bordet är lågt. Mät så att det passar din soffa. Utställningsexemplar finns att se i butiken.Märke: Madam Stoltz. Bordets vikt: 14,6 kg.
 • Satsbord vit marmor och mässing, Madam Stoltz

  satsbord vit marmor och mässing, madam stoltz
  Artikelnamn: H004 COFFEE TABLE WHITE MARBLE, BRASS, S/3.Mått. Diameter 44 x höjd 41 cm/ Diameter 34 x höjd 37 cm/ Diameter 25 x höjd 33 cm. Märke: Madam Stoltz.Beställningsvara. Leveranstid ca 1-2 veckor.
 • Smögen vägghängt sängbord, Mavis

  smögen vägghängt sängbord, mavis
  Smögen sängbord mått (b x d x h), 38 x 28 x 28 cm. Mått på låda (b x d x h), 29 x 20 x 12,5 cm.Material: MDF. Lådor i plywood.Levereras monterad. För ritning se bifogad fil.Fri frakt. Leveranstid 4-5 dagar.
 • Soffbord runt tonat glas/ guld, Hubsch

  soffbord runt tonat glas/ guld, hubsch
  Artikelnamn: 930404 TABLE, ROUND, GOLD, METAL/MIRROR. Mått: Ø 43 x Höjd 45 cm.Max belastning: 25 kg.Material: Ben i 100% metall, guldfärgade.Fri frakt. Leveranstid normalt ca 1-2 veckor.

Fler tips på bord

 • RGE Matbord Hugo Oval- Vit/Vit, Vita Ben

  rge matbord hugo oval- vit/vit, vita ben
  Hugo - sober look med känsla av 60-tal!Snyggt och praktiskt matbord med dekorativ kant av fanér och med rundade hörn. Bordet har en iläggsskiva som är 50cm lång.Utdragsmekaniken är mycket välgjord och stabil. Ben av massiv ek.Match gärna med Hugo buffé och Hugo vägghylla!Material: MDF/TräYta: Lack/FanérBredd (cm): 207-257Djup (cm): 100Höjd (cm): 74
 • C1 Soffbord, 140x83, Oljad ek, Olivgrön laminat

  c1 soffbord, 140x83, oljad ek, olivgrön laminat
 • Mingle Bordskiva Oval 220 cm, Tarkett

  mingle bordskiva oval 220 cm, tarkett
  Mingle bordsskiva från Ferm Living. Stilren design kombinerat med lätta och enkla former har resulterat i denna bordsskiva från Ferm Living. Bordsskivan finns i flera storlekar som kan användas till allt från skrivbord till matbord. Mingle ger dig möjligheten att anpassa bordets utseende efter egen smak då bordsbenen finns i många olika färger. Bordsbenen säljs separat.
 • 527 Mexique, Table In American Walnut, 118x80x45, Mat Black Legs

  527 mexique, table in american walnut, 118x80x45, mat black legs
 • Black & Blue Low Table

  black & blue low table
 • Antonio matbord 140-180 cm - Valnöt

  antonio matbord 140-180 cm - valnöt
 • Saarinen Round Table - Matbord, Ø 107 cm, Svart underrede, skiva i glansig Statuarietto marmor

  saarinen round table - matbord, ø 107 cm, svart underrede, skiva i glansig statuarietto marmor
 • Rebar Soffbord, Svart/Marmor

  rebar soffbord, svart/marmor
  Rebar soffbord, svart/marmor från Hay, design av Sylvain Willenz. Rebar är en serie där designern valt att utforska möjligheterna för byggarbetsmaterial och processerna kring det för att sätta det i ett nytt sammanhang. Serien är en samling utav soffbord, sidobord och brickbord med en design som sammanställer en ram av armeringsstål tillsammans med överdelar i marmor och metallbrickor, detta skapar en estetisk balans mellan det råa och det raffinerade. Namnet är väldigt talande, Rebar, som i byggsammanhang är en engelsk förkortning för reinforcing bar. Marmorskivan gör det till ett riktigt exklusivt och snyggt soffbord som lyfts upp av den kalla armeringsställningen, vilket gör att Rebar passar in i både en industriell miljö såväl som en nordisk. Viktig information om marmor Marmor är ett poröst och levande stenmaterial vilket innebär att det kan förekomma mönster- och färgskiftningar, varje skiva är därmed unik. För att marmorskivan ska bevara dess vackra yta så är det viktigt att man behandlar den varsamt och följer de rekommenderade skötselråden. Tänk på att en polerad marmorskiva har en viss avstötande effekt mot vätskor, men har trots detta en större tendens att få synliga etsningar och matta fläckar när den kommer i kontakt med sura ämnen, i jämförelse med en matt marmorskiva. Vi tar inget ansvar för eventuella skador som kan uppstå, all användning med marmor sker på egen risk. Marmor är väldigt känsligt mot sura vätskor såsom juice, vin och sura rengöringsmedel, men även kaffe, te och läsk kan orsaka att ytan etsas. Marmor kan även suga åt sig och få mörka missfärgningar av oljor eller vatten vid långvarig kontakt. Använd alltid underlägg under porslin, glas och varma pannor och grytor. Rengör alltid skivan omedelbart med en trasa eller svamp vid spill för att förhindra skador på marmorn. Rengöra stenskivan med en lösning av vatten och en PH-neutral tvål och torka sedan med en torr trasa. Använd inte rengöringsmedel som innehåller syra, ättika, blekmedel, ammoniak eller andra rengöringsmedel för allmänt bruk. Det är starkt rekommenderat att impregnera marmor. Symaskinsolja rekommenderas ej då den gör stenen mörkare. Observera att den bästa åtgärden att behandla fläckar eller etsning beror på marmorns yta och färg samt det ämne som har orsakat skadan. Fråga en expert för råd för just din marmorskiva. Taroli – vad är det? Marmor är ett naturligt material som har formats i berggrunden under 140 miljoner år, och när man utvinner stenen förekommer det att det har bildats små bubblor som brukar vara några få millimeter i diameter. Dessa gasbubblor kallas Taroli och brukar fyllas igen och tätas i den mån det är möjligt. Man vill alltid bevara stenens naturliga utformning och charm vilket även innebär att det kan förekomma mindre vattenkristaller som bildats naturligt av det vatten som runnit genom berggrunden under alla dessa år.
 • 249 Volage EX-S Low Table 150x67x24, Sahara Noir Marble, Painted Matt Anthracite Aluminium

  249 volage ex-s low table 150x67x24, sahara noir marble, painted matt anthracite aluminium
 • Indi Sidobord i Koppar

  indi sidobord i koppar
  Ett runt sidobord i äkta koppar med fasade och hand-knackade ytor. Exklusiv inredningsdetalj som lyfter vilket rum som helst och skapar en lyxig och exotisk känsla. Lämplig som sidobord, men går även utmärkt att använda som pall eller piedestal. En härlig färgklick som gör sig fin i flera olika inredningsstilar.Fakta om Indi Sidobord i Koppar Material: Äkta kopparHöjd: 42 cmBredd: 41 cmVikt: 4.4 kg
 • Line Sängbord, Vit

  line sängbord, vit
  Line sängbord från Department. Ett modernt och snyggt bord i skandinavisk design. Designen är stilren med raka kanter och är tillverkat i naturliga material och färger. Bordets stomme är vit ståendes på fyra ekben och fronten är vit och slät med dekorativt handtag i ek. Bordet är litet men stabilt och passar som sängbord, hurts under skrivbord och som sidobord. Dörren är flyttbar och du bestämmer vilket håll dörren ska öppnas åt. Bordet har även ett justerbart hyllplan.
 • AK 2540 Point Soffbord, Höjd 51 cm, Skiva i Såpad ask, Ben i samma trä, Med stålfot

  ak 2540 point soffbord, höjd 51 cm, skiva i såpad ask, ben i samma trä, med stålfot
 • Yale Low Table 44x150x30, Light Oak, Matt Black frame

  yale low table 44x150x30, light oak, matt black frame
 • AK 2510 Point Sidobord, Höjd 51 cm, Skiva i Oljad valnöt, Ben i samma trä, Utan stålfot

  ak 2510 point sidobord, höjd 51 cm, skiva i oljad valnöt, ben i samma trä, utan stålfot
 • Ts Soffbord Ø80 cm, Svart/Glas, Oyster White

  ts soffbord ø80 cm, svart/glas, oyster white
  Ts bord från Gubi, formgiven av GamFratesi. Ett minimalistiskt sidobord med en kraftig glasskiva av färgat glas vilar på de nätta stålbenen. Bordet har blivit utsett till ”Årets bäst design” av inredningsmagasinet Plaza Interiör. Placera det vid soffan, framför soffan som ett soffbord eller vid sängen som ett sidobord.
 • AK 950 Soffbord, Höjd 45 cm, Skiva i Lackad ek, Utan glashylla, Ben i rostfritt stål

  ak 950 soffbord, höjd 45 cm, skiva i lackad ek, utan glashylla, ben i rostfritt stål
 • Tray Bord 60x60 cm, Vit

  tray bord 60x60 cm, vit
  Tray Table bord från HAY. Ett kantigt och rakt bord som är lättplacerat och som passar in i många typer av hem. Bordet har många användningsområden och fungerar som soffbord likväl som sängbord eller sidobord. Tray Table finns i olika storlekar som passar perfekt ihop. Tillsammans skapar de nivåskillnader och ger konstrast i inredningen. Bordet är tillverkat av pulverlackerat stål och brickan är avtagbar. Snyggt, enkelt och modernt!
 • POS11 Post modern Low table, Opaque Laquered Glass, Finish: 107 Nocciola

  pos11 post modern low table, opaque laquered glass, finish: 107 nocciola
 • Trio soffbord - Svartbetsad ek

  trio soffbord - svartbetsad ek
 • POS12 Post modern Low table, Glossy Laquered Glass, Finish: 52 Rosso Mattone

  pos12 post modern low table, glossy laquered glass, finish: 52 rosso mattone
 • PH 2/1 Bord - Krom

  ph 2/1 bord - krom
  Bordslampa med det klassiska treskärmsystemet som bländfritt riktar merparten av ljuset nedåt. Skärmarna är utförda i munblåst, opaliserande glas som är blankt på utsidan och sandblästrad matt på insidan, vilket ger ett mjukt och diffust l
 • Flipper vikbart bord - Vit

  flipper vikbart bord - vit
 • Lamier matbord 120-170 cm i diameter - Svart

  lamier matbord 120-170 cm i diameter - svart
 • AK 522 Orbit Soffbord, Höjd 39 cm, Såpad ek, Skiva i Gråbrun laminat

  ak 522 orbit soffbord, höjd 39 cm, såpad ek, skiva i gråbrun laminat
 • AK 522 Orbit Soffbord, Höjd 39 cm, Lackad ask, Skiva i Antracit grå laminat

  ak 522 orbit soffbord, höjd 39 cm, lackad ask, skiva i antracit grå laminat
 • Elios Round Small Table Ø35, Bronzed Nickel, SMTT3BS, Mirror top

  elios round small table ø35, bronzed nickel, smtt3bs, mirror top
 • C1 Soffbord, 140x83, Oljad ek, Grå laminat

  c1 soffbord, 140x83, oljad ek, grå laminat
 • Yale Low Table 140x140x30, Marble Carrara Matt White, Matt White frame

  yale low table 140x140x30, marble carrara matt white, matt white frame
 • Soffbord BRICK Ø90, trä/vit MDF

  soffbord brick ø90, trä/vit mdf
  Soffbord med ben av amerikansk vitek och bordsskiva av lackerad MDF. Höjd 45 cm Bredd 90 cm Djup 90 cm
 • AK 2530 Point Soffbord, Höjd 40 cm, Skiva i Vitoljad ek, Ben i samma trä, Utan stålfot

  ak 2530 point soffbord, höjd 40 cm, skiva i vitoljad ek, ben i samma trä, utan stålfot
 • Brus Bord, Laserad ask Nr. 14 Himmelsblå, Gjutna aluminiumben

  brus bord, laserad ask nr. 14 himmelsblå, gjutna aluminiumben
 • Spider Glasskiva Ø 80, Peach Pink, Underrede Matt Vit (RAL 9002)

  spider glasskiva ø 80, peach pink, underrede matt vit (ral 9002)
 • 381 Torei Rectangular, 80 x 22 cm - Höjd 41 cm, Skiva i Rödbetsad ask, Underrede i mattsvart

  381 torei rectangular, 80 x 22 cm - höjd 41 cm, skiva i rödbetsad ask, underrede i mattsvart
 • Lim 3.0 Coffee Table 120x120, Gloss Ceramic Anthracite Grey, Matt Graphite Grey frame

  lim 3.0 coffee table 120x120, gloss ceramic anthracite grey, matt graphite grey frame
 • Sidobord Zabe Brun

  sidobord zabe brun
 • Kaari Skrivbord Reb 005, Svart linoleum, Svartlackad ek

  kaari skrivbord reb 005, svart linoleum, svartlackad ek
 • Avah soffbord - Vit/krom

  avah soffbord - vit/krom
 • AK 512 Orbit Soffbord, Höjd 45 cm, Lackad ask, Skiva i Grågrön laminat

  ak 512 orbit soffbord, höjd 45 cm, lackad ask, skiva i grågrön laminat
 • AK 552 Orbit Soffbord, Höjd 51 cm, Vitoljad ask, Skiva i Gråbrun laminat

  ak 552 orbit soffbord, höjd 51 cm, vitoljad ask, skiva i gråbrun laminat
 • Västergården matbord

  västergården matbord
 • Era Low Table Ø42x35, Glossy Wine Red

  era low table ø42x35, glossy wine red
 • Dream w.castors Colour: Monarch 135

  dream w.castors colour: monarch 135
 • Blast Coffee Table 4096 130x80, Bronze-Chrome, Green

  blast coffee table 4096 130x80, bronze-chrome, green
 • Imago Table with pockets tray, Natural Oak, Leather 34a Florence 21/3

  imago table with pockets tray, natural oak, leather 34a florence 21/3
 • Finn satsbord - Multifärgad

  finn satsbord - multifärgad
 • AK 970 Soffbord, Höjd 45 cm, Skiva i Vitoljad ek, Utan glashylla, Ben i rostfritt stål

  ak 970 soffbord, höjd 45 cm, skiva i vitoljad ek, utan glashylla, ben i rostfritt stål
 • Matbord Oval Svart

  matbord oval svart
 • Tabula Soffbord, Röd, 90x90

  tabula soffbord, röd, 90x90

Bord i olika former och design

Alla bord består av två delar, bordsben och en ovanpåliggande skiva. Sen finns det vissa varianter där man kan ha flera våningar med mellanskivor, underrede.

Ett dukat matbord

Valet av form på ett bord kan bero på många olika saker. Vad bordet ska användas till är en viktig faktor. Ska bordet rymmas i ett trångt kök är det bra om bordet har raka kanter och är kvadratiskt. Ett runt bord skapar ganska mycket s.k dött utrymme och är i alla lägen inte alltid praktiskt.

Om bordet ska användas för att äta mat på måste det vara tillräckligt högt. Såvida man inte har en japansk inredning och äter sittandes på en kudde på golvet. Ett soffbord däremot ska vara i lagom nivå för att nå sittandes i soffan.

Förutom formen och höjden är bordets funktioner en del av designen. Ett dynamiskt bord som är fällbart har fördelen att man kan skala mellan vardag på egen hand eller middagsbjudning. Ett annat alternativ är utdragbara bord som ger samma funktionella fördel.

Det pratas mycket idag om att vi sitter stilla alldeles för mycket. Kontorsjobb är ett område där detta skapar problem inte bara för hälsan men också ger arbetsskador. Det har börjat bli allt vanligare med höj- och sänkbara bord som därmed skapar högre flexibilitet. Det finns också ergonmiska skrivbord som har en vänligare utformning och har justerbara möjligheter i olika lägen.

Bord och stolar i samma köp

Ibland vill man byta ut hela köksgruppen på en och samma gång. Köpa nya stolar och ett matbord som matchar varandra i färg och stil. Det man ska leta efter då är vad som kallas för matgrupper eller matsalsgrupper. Det sistnämnda för lite finare stuk ifall man har en större sal där man bjuder på middagar.

Att köpa en hel matgrupp på en gång är i regel alltid billigare än att köpa styckvis. Många möbelaffärer brukar ha kampanjer på utvalda matbord och kökstolar. Lyckas man pricka in behovet med en mellandagsrea eller annan utförsäljning kan göra riktiga fyndköp.

Exklusiva bord från duktiga formgivare och kända varumärken

En del bord är väldigt mycket dyrare än andra. Ibland kan man inte riktigt förstå varför vid blotta åsynen av borden. Tar man reda på lite mer kan man då se att det är ett exklusivt varumärke med material i högre kvalitet och ofta även designat av en superkänd formgivare.

Här i Sverige har vi ett namn som ofta återkommer när det gäller exklusiva möbler. Det är Bruno Mathsson som gjort allt från soffor och fåtöljer till bord. Möbler designade av honom har ett väldigt högt andrahandsvärde så man kan se hans möbler säljas relativt dyrt på Blocket men även på auktion.

ileadileadileadilead