Möbler
www.mobel.se

Alvar Aalto

En finsk förfader till modern arkitektur och formgivning var Alvar Aalto. Han ritade mängder av hus, bostadsområden och stadsplaner. Alvar var även verksam som formgivare av inredning och möbler med flera framgångsrika produkter som säljer bra än i dag, mer än 45 år efter hans bortgång.

Alvar Aalto som formgivare av möbler

Alvar startade ett eget varumärke för sina möbler och det fick heta Artek. Han ville med namnet visa på hur hans mål var att kombinera konst och teknologi. Mycket av hans möbler är gjorda i trä och att böja det på olika sätt blev lite av hans signum.

Paimio Chair är ett konststycke bland stolar som Alvar Aalto lanserade. Den har fått en permanent plats på MoMA utställningen i New York. Det är ett kvitto på att Alvars möbeldesign har gjort avtryck i världen!

Alvar gick bort 1976 men många av hans möbler tillverkas än idag. Vi har plockat ut ett urval av hans möbeldesign som vi vill visa upp.

Alvar Aaltos fåtöljer

 • Artek 41 Fåtölj Vitlackad - Fåtöljer Björk Vit - 28200601

  artek 41 fåtölj vitlackad - fåtöljer björk vit - 28200601
  41 fåtölj från Artek, design av Alvar Aalto. Här är en av tidernas klassiker. Bland de första stolarna som tillverkades genom att böja plywood och just denna fåtölj var ett extremt exempel på hur formbart trä egentligen är. Sätet är alltså en hel plywoodskiva och ramen är av massiv björk. En underbarfåtölj som är vacker att titta på och mycket behaglig att sitta på. Passar perfekt i vardagsrummet. Vi har valt ut Vit Fåtöljer i Björk från Artek med stor omsorg.
 • Artek 41 Fåtölj Svartlackad - Fåtöljer Björk Svart - 28200602

  artek 41 fåtölj svartlackad - fåtöljer björk svart - 28200602
  41 fåtölj från Artek, design av Alvar Aalto. Här är en av tidernas klassiker. Bland de första stolarna som tillverkades genom att böja plywood och just denna fåtölj var ett extremt exempel på hur formbart trä egentligen är. Sätet är alltså en hel plywoodskiva och ramen är av massiv björk. En underbarfåtölj som är vacker att titta på och mycket behaglig att sitta på. Passar perfekt i vardagsrummet. Vi har valt ut Svart Fåtöljer i Björk från Artek med stor omsorg.
 • Artek 406 Fåtölj Sadelgjord Svart - Fåtöljer Björk Svart - 28200541

  artek 406 fåtölj sadelgjord svart - fåtöljer björk svart - 28200541
  406 fåtölj från Artek, formgiven av Alvar Aalto år 1939. En elegant stol med bra svikt och med perfekt design som alltid kommer vara en klassiker. Stommen är tillverkad av klarlackerad björk och sitsen är av flätad svart sadelgjord som är en mycket tjusig detalj. Fåtöljen har ett vackert hantverk och god komfort. Möbeln passar i vardagsrummet och passar utmärkt att läsa en god bok eller se på tv i. Vi har valt ut Svart Fåtöljer i Björk från Artek med stor omsorg.
 • Artek 402 Fåtölj Linneväv Natur - Fåtöljer Björk Brun - 28200302

  artek 402 fåtölj linneväv natur - fåtöljer björk brun - 28200302
  402 fåtölj från Artek, formgiven av Alvar Aalto år 1933. En klassisk vick-fåtölj med nätt design som aldrig blir omodern. Fåtöljens stomme är tillverkad i klarlackerad björk och sitsen är uppbyggd med spiralresårer och skumplast. Ryggen är något lägre än fåtölj 401 men har också dacronvadd och skumplast för extra bra komfort. Fåtöljens klädsel är av naturfärgat linnetyg och gör sig väldigt bra tillsammans med det ljusa träslaget. Denna fåtölj blir en snygg möbel bredvid soffan och en nättare variant av större fåtöljer som oftast hör till soffor. Vi har valt ut Brun Fåtöljer i Björk från Artek med stor omsorg.

» Se mer på Artek fåtöljer

Bänkar designade av Aalto

 • Artek 153b Bänk Vit - Bänkar Björk Vit - 28500752A

  artek 153b bänk vit - bänkar björk vit - 28500752a
  153B bänk från Artek, formgiven av Alvar Aalto år 1945. Denna bänk är stilren, smidig och stadig som passar perfekt i hallen. Bänken är tillverkad av björk och är klarlackerad i vitt. Det blir en snygg möbel i hallen som är perfekt att sitta på när man ska snöra på sig sina skor men också i barnrummet för avlastning av kläder. Bänken är också bra att plocka fram när extra sittplatser behövs runt matbordet. Helt enkelt - en bra att ha möbel för alla tillfällen och rum. Vi har valt ut Vit Bänkar i Björk från Artek med stor omsorg.
 • Artek 153b Bänk Svartlack - Bänkar Björk Svart - 28500753A

  artek 153b bänk svartlack - bänkar björk svart - 28500753a
  153B bänk från Artek, formgiven av Alvar Aalto år 1945. Denna bänk är stilren, smidig och stadig som passar perfekt i hallen. Bänken är tillverkad av björk och är klarlackerad i svart. Det blir en snygg möbel i hallen som är perfekt att sitta på när man ska snöra på sig sina skor men också i barnrummet för avlastning av kläder. Bänken är också bra att plocka fram när extra sittplatser behövs runt matbordet. Helt enkelt - en bra att ha möbel för alla tillfällen och rum. Vi har valt ut Svart Bänkar i Björk från Artek med stor omsorg.
 • Artek 153a Bänk Vitlack - Bänkar Björk Vit - 28500652A

  artek 153a bänk vitlack - bänkar björk vit - 28500652a
  153A bänk från Artek, formgiven av Alvar Aalto år 1945. Detta är en stilren och stadig bänk som är tillverkad av björk och klarlackerad i vitt. En perfekt bänk att ställa i hallen för att få sittplats eller ställa korgar på för förvaring. Bänken är också bra att plocka fram när extra sittplatser behövs runt matbordet. Vi har valt ut Vit Bänkar i Björk från Artek med stor omsorg.
 • Artek 153a Bänk Svartlack - Bänkar Björk Svart - 28500653

  artek 153a bänk svartlack - bänkar björk svart - 28500653
  153A bänk från Artek, formgiven av Alvar Aalto år 1945. Detta är en stilren och stadig bänk som är tillverkad av björk klarlackerad i svart. En perfekt bänk att ställa i hallen för att få sittplats eller ställa korgar på för förvaring. Bänken är också bra att plocka fram när extra sittplatser behövs runt matbordet. Vi har valt ut Svart Bänkar i Björk från Artek med stor omsorg.

Stolarna formgivna av Alvar Aalto

 • Artek K65 Barstol Vit Laminat - Barstolar Björk Vit - 28100652

  artek k65 barstol vit laminat - barstolar björk vit - 28100652
  K65 barstol från Artek, formgiven av Alvar Aalto. En högre barstol som är tillverkad i klarlackerad björk med topp i vit laminat. Benen är något rundade och stolen har ett lägre ryggstöd för att öka komforten. Stolen passar utmärkt att ha i ett mindre kök vid ett högt bord eller i vardagsrummet vid baren så du kan erbjuda dina gäster snygg sittplats. Vi har valt ut Vit Barstolar i Björk från Artek med stor omsorg.
 • Artek K65 Barstol Svartlack - Barstolar Björk Svart - 28100655

  artek k65 barstol svartlack - barstolar björk svart - 28100655
  K65 barstol från Artek, formgiven av Alvar Aalto. En högre barstol som är tillverkad i svartlackerad björk Benen är något rundade och stolen har ett lägre ryggstöd för att öka komforten. Stolen passar utmärkt att ha i ett mindre kök vid ett högt bord eller i vardagsrummet vid baren så du kan erbjuda dina gäster snygg sittplats. Vi har valt ut Svart Barstolar i Björk från Artek med stor omsorg.
 • Artek K65 Barstol Svart Linoleum - Barstolar Björk Svart - 28100653A

  artek k65 barstol svart linoleum - barstolar björk svart - 28100653a
  K65 barstol från Artek, formgiven av Alvar Aalto. En högre barstol som är tillverkad i klarlackerad björk med topp i svart linoleum. Benen är något rundade och stolen har ett lägre ryggstöd för att öka komforten. Stolen passar utmärkt att ha i ett mindre kök vid ett högt bord eller i vardagsrummet vid baren så du kan erbjuda dina gäster snygg sittplats. Vi har valt ut Svart Barstolar i Björk från Artek med stor omsorg.
 • Artek K65 Barstol faner - Barstolar Björk - 28100651A

  artek k65 barstol faner - barstolar björk - 28100651a
  K65 barstol från Artek, formgiven av Alvar Aalto. En högre barstol som är tillverkad i klarlackerad björk. Benen är något rundade och stolen har ett lägre ryggstöd för att öka komforten. Stolen passar utmärkt att ha i ett mindre kök vid ett högt bord eller i vardagsrummet vid baren så du kan erbjuda dina gäster snygg sittplats. Vi har valt ut Björk Barstolar i Björk från Artek med stor omsorg.