Möbler
www.mobel.se

Arne Jacobsen

Den danske arkitekten och formgivaren Arne Jacobsen utbildade sig vid Köpenhamns konstakademi där han senare också verkade som professor. Som arkitekt började han arbeta 1927 och har bland annat ritat bostadsområdet Bellavista. Arne var också verksam som formgivare till möbler och räknas lite som en fader till stilen som kallas funktionalism.

Arne Jacobsen som formgivare av möbler

Det var i början på 1950-talet som Arne Jacobsen började samarbeta med möbeltillverkaren Fritz Hansen. Den tre-benta stolen Myran var först ut och en given succé som senare prisades med en Grand Prix vid Triennalen i Milano.

Andra möbler som blivit storsäljare är de som Arne gjorde till SAS Royal Hotel i Köpenhamn. Fåtöljerna Svanen och Ägget lanserades 1958 och med sina runda former gick det i kontrast till den strama byggnadsstilen på hotellet.

En annan sittmöbel som han ligger bakom är stolen Sjuan, som idag finns att köpa i lite olika varianter men med samma runda stil.

Läderfåtöljen Svanen

 • Fritz Hansen | Svanen 3320 fåtölj Demo

  fritz hansen | svanen 3320 fåtölj demo
  Fritz Hansen Svanen 3320 fåtölj  Demomöbel : Avhämtning i butik / Kontakta butik för fraktpris. Läder: Grace Variant: Valnöt Underrede: Brown Bronze Laquer (no 390)  

Sjuan stol

 • Fritz Hansen Sjuan 3187 Barstol 64 cm, Lackad

  fritz hansen sjuan 3187 barstol 64 cm, lackad
  Sjuan 3187 Barstol 64 cm, Lackerad I samband med Sjuans 60-årsjubileum 2015 tog den danske konstnären Tal R fram nio nya färgblandningar som förändras med ljuset, rummet, årstiden och andra faktorer i den omgivande miljön. Alla färger har en sak gemensamt; de ligger mellan två färger och strävar hela tiden i båda riktningarna. Var och en av de nio färgerna har en egen historia som visar stolen ur en ny synvinkel, säger Tal R. Den klassiska stolen Sjuan, eller Serie 7™, formgavs av Arne Jacobsen 1955 och är den överlägset mest populära och sålda stolen i Fritz Hansens sortiment, och kanske även i möbelhistorien. Sjuan är en vidareutveckling av Myran™ med sin formpressade fanér. Produktinformation Den här stolen är slät. *Färgvalen finns bland bilderna, observera att denna artikel avser 3187 Barstol. Varumärke: Fritz Hansen Design: Arne Jacobsen Underrede: Förkromat stål. Mått: Bredd: 53 cm Djup: 54 cm Höjd: 98 cm Sitthöjd: 64 cm Leveranstid: Ca 4-5 veckor
 • Fritz Hansen 3107 Sjuan Svart Ask/Krom Kampanj

  fritz hansen 3107 sjuan svart ask/krom kampanj
  Med detta kampanjerbjudande kan du handla en av våra främsta favoriter till kampanjpris, omåttligt populära 3107 Sjuan i svartfärgad askfanér. Erbjudandet gäller under en begränsad tid och kan ej kombineras med andra rabatter.Ikoniska 3107 Sjuan formgavs av Arne Jacobsen för Fritz Hansen år 1955. Trots att över 60 år gått sedan Sjuan introducerades är designen än idag lika aktuell, vilket den ständigt höga efterfrågan kan bekräfta. Stolen finns i en mängd olika utföranden, för denna variant helt i svart askfanér där träts ådring vackert smyckar stolens skal. Skalet är elegant kurvat där sits och ryggstöd är skapade i ett helt stycke genom en för sin tid revolutionerande teknik. Nio lager fanér och två lager indisk bomull har formpressats till sin rätta form över ånga. Detta har gett stolen sin bekväma flexibilitet och nätta siluett. Stolen har nätta ben gjorda i förkromat stål och är stapelbar i upp till tolv stolar.Sjuan 3107 är en vidareutveckling från Arne Jacobsens välkända stol Myran och har kommit att bli Fritz Hansens mest sålda stol. Populariteten skvallrar om stolens ikonstatus. I Sjuan möts form, funktion och modern designhistoria som både gör stolen till en designklassiker och favorit hos oss på Glashuset.
 • Fritz Hansen 3187/3197 Sjuan - Barstol - 76 cm, Körsbärsfanér

  fritz hansen 3187/3197 sjuan - barstol - 76 cm, körsbärsfanér
  Fritz Hansen 3187/3197 Sjuan - Barstol - 76 cm, Körsbärsfanér
 • Fritz Hansen 3187/3197 Sjuan - Barstol - 64 cm, Askfanér

  fritz hansen 3187/3197 sjuan - barstol - 64 cm, askfanér
  Fritz Hansen 3187/3197 Sjuan - Barstol - 64 cm, Askfanér

Droppen stol

 • Fritz Hansen | Droppen Stol | Demo

  fritz hansen | droppen stol | demo
  Fritz Hansen Droppen Demo  Stolen Drop, även kallad Droppen, från Fritz Hansen designades av den danske arkitekten och formgivaren Arne Jacobsen 1958 för SAS Royal Hotel. Ursprungligen tillverkades den i 150 exemplar, idag finns endast en kvar på hotellet. Drop är en liten stol med en stor personlighet. Denna stol smälter elegant in i de flesta miljöer och är ett tydligt exempel på storartad design. Detta utförande i färg millenial pink, med matchande underrede. Mått: Bredd: 45,5 cm Djup: 54,5 cm Höjd: 88,5 cm Sitthöjd: 46 cm Material: Skal i ABS-plast. Ben i metall pulverlackad. Design: Arne Jacobsen Demomöbel : Avhämtning i butik / Kontakta butik för fraktpris.
 • Fritz Hansen 3110 Droppen Black Edition - Helklädd

  fritz hansen 3110 droppen black edition - helklädd
  Droppen Black Edition är gjord i ett modernt monokromt utförande med helklädsel i svart Basic-läder kombinerat med svarta pulverlackerade stålben. Droppen designades av Arne Jacobsen år 1958, särskilt för Sas Royal Hotel i Köpenhamn och produceras av Fritz Hansen. Ursprungligen skapades enbart 150 exemplar och det är först på senare år som Droppen skulle börja tillverkas i större upplaga. Men tack vare Jacobsens tidlösa formspråk känns designen lika aktuell idag som när den lanserades.nnStolens droppformade skal är skapat i ett stycke, av slitstark ABS-plast med nylonförstärkning på insidan. Droppen finns i flera olika utföranden, i denna helklädda variant är stolen även fylld med kallformat skum för en extra mjuk och behaglig sittkomfort. De nätta benen är gjorda i stålrör med pulverlackerad yta.nnSAS Royal Hotel i Köpenhamn öppnade år 1960 och brukar benämnas som världens första designhotell, även Danmarks första skyskrapa. Här inredde Arne Jacobsen bland annat med Droppen, vars mjukt rundade skal kontrasterade mot hotellets stramare arkitektur. Jacobsen stod för det fulla designkonceptet ner till minsta detalj, från utomhusfasaden och möblerna till besticken i restaurangen. SAS Royal Hotel har därför kommit att kallas för Jacobsens allkonstverk. Flertalet designikoner introducerades och satte dansk design på världskartan. Det sägs att Droppen var Jacobsens personliga favoritmöbel.
 • Fritz Hansen Droppen black edition

  fritz hansen droppen black edition
  Following the introduction of two new plastic colours in the beginning of 2016, Burgundy red and Shadow grey, Fritz Hansen now introduces a new leather version of the chair. The new Black Edition Drop comes in black Basic leather with black powder coated steel legs and is made with a double piping and stapled and sewn into shape.

Ägget fåtölj

Ägget-fåtöljen finns att köpa med tyg- eller läderklädsel och i olika färger. Fåtöljen är snurrbar och har en sitthöjd på 37 cm. Det här är verkligen en designikon, precis som skaparen Arne.