Möbler
www.mobel.se

Arne Jacobsen

Den danske arkitekten och formgivaren Arne Jacobsen utbildade sig vid Köpenhamns konstakademi där han senare också verkade som professor. Som arkitekt började han arbeta 1927 och har bland annat ritat bostadsområdet Bellavista. Arne var också verksam som formgivare till möbler och räknas lite som en fader till stilen som kallas funktionalism.

Arne Jacobsen som formgivare av möbler

Det var i början på 1950-talet som Arne Jacobsen började samarbeta med möbeltillverkaren Fritz Hansen. Den tre-benta stolen Myran var först ut och en given succé som senare prisades med en Grand Prix vid Triennalen i Milano.

Andra möbler som blivit storsäljare är de som Arne gjorde till SAS Royal Hotel i Köpenhamn. Fåtöljerna Svanen och Ägget lanserades 1958 och med sina runda former gick det i kontrast till den strama byggnadsstilen på hotellet.

En annan sittmöbel som han ligger bakom är stolen Sjuan, som idag finns att köpa i lite olika varianter men med samma runda stil.

Ägget fåtölj

Ägget-fåtöljen finns att köpa med tyg- eller läderklädsel och i olika färger. Fåtöljen är snurrbar och har en sitthöjd på 37 cm. Det här är verkligen en designikon, precis som skaparen Arne.

  • Hängfåtölj Ägget

    hängfåtölj ägget
    Hängstol för sköna, lata sommardagar. Konstrottingklädd aluminiumstomme. Dyna ingår. Levereras omonterad.
  • Hängfåtölj Ägget

    hängfåtölj ägget
    Hängstol för sköna, lata sommardagar. Konstrottingklädd aluminiumstomme. Dyna ingår. Levereras omonterad.

Läderfåtöljen Svanen

Sjuan stol