Möbler
www.mobel.se

Mattor med Dalahäst som motiv

Dalahästen är en symbol som finns på allt från allmogemöbler till kläder och även mattor. Här listar vi förslag på mattorna som har en Dalahäst som motiv.

Exempel på Dalahäst-mattor

 • Dalahäst grå - dörrmatta

  dalahäst grå - dörrmatta
  Dalahäst är en handtuftad dörrmatta från svenska Axeco. Mattan är tillverkad i ull och är lämplig för inomhusbruk. Här är Dalahäst i färgen grå.
 • DALA Bomullsmatta Rund 55 Vändbar Svart, Barnmattor

  dala bomullsmatta rund 55 vändbar svart, barnmattor
  Rund matta i bomull. Svart. DALA är en dekorativ matta i härlig, tjock bomull. Dess runda utformning med det ikoniska dalahästmotivet bidrar till att göra DALA till en inredningsdetalj som verkligen&hellip:
 • Dalahäst svart - dörrmatta

  dalahäst svart - dörrmatta
  Dalahäst är en handtuftad dörrmatta från svenska Axeco. Mattan är tillverkad i ull och är lämplig för inomhusbruk. Här är Dalahäst i färgen svart.

Dalahästens historia

Det var på 1600-talet som den första dalahästen tillverkades. Då var det från spillmaterial från möbelsnickerier och hästen tros ha varit en leksak. Dekoren på dalahästen kallas för krusning och dekorationen är en typ av kurbitsmåleri.

3 dalahästar i olika storlek

Idag tillverkas dalahästar i Nusnäs och det var Grannas Anders Olsson som startade tillverkningen 1922. År 2022 är alltså 100-års jubileum för Dalahästen.

Källa: Wikipedia 23/6 2021